Semakan Keputusan Kemasukan MRSM 2017 Tingkatan 1 & 4 -Gosip

24 November 2016 | 12:11 pm

Seelaps membuat permohonan ke Maktab Rendah Sains Mara, para pelajar perlu menunggu sebelum keputusan permohonan diumumkan. pd artikel ini kami akan berikan anda info mengenai semakan keputusan kemasukan ke MRSM tingkata 1 & tingkatan 4.

[ Semakan keputusan PT3 2016 ]

Semakan Keputusan MRSM Tingkatan 1

Berikut adalh info mengenai semakan keputusan.

Tarikh: Belum diumumkan.

Link semakan: (Akan dikemaskini)

Cara semakan melalui SMS: MARA (jarak) MRSM (jarak) ANGKA GILIRAN seterusnya hantar ke 15888

Semakan Keputusan MRSM Tingkatan 4

Berikut pula ada info semakan keputusan bagi tingkatan 4 ke MRSM.

Tarikh: Belum diumumkan.

Link semakan: (Akan dikemaskini)

Cara semakan melalui SMS: MARA (jarak) MRSM (jarak) ANGKA GILIRAN seterusnya hantar ke 15888

Rayuan kemasukan ke MRSM Tingkatan 1 & Tingkatan 4

Pelajar yg tak berjaya masuk ke MRSM, boleh membuat rayuan dgn menulis surat & menhubungi  Bahagian Pendidikan Menengah MARA

Semoga anda berjaya dimasukkan ke MRSM tingkatan 1 & tingkatan 4

8cf media

Syarat Kelayakan Baharu Kemasukan SBP Mulai Tahun 2017 -Informasi

18 November 2016 | 12:18 pm

Syarat baru kelayakan kemasukan Sekolah Berasrama Penuh SBP ambilan tahun 2017. Memandangkan format UPSR sudah berubah mulai tahun 2016 yg lebih fokus kpd kemahiran berfikir, kemasukan SBP jg telah dirombak semula. Jika pd tahun sebelumnya minimum 4A 1B namun kini hanya 3A & 3B minimum kelayakan minimum SBP mulai Januari 2017. Berikut adalh syarat kelayakan baharu kemasukan ke SBP Tingkatan Satu mulai tahun 2017 seperti yg ditetapkan KPM.

sbp-2017

Syarat Kelayakan Baharu Kemasukan SBP Mulai Tahun 2017

Syarat Tawaran

1. Murid mestilah warganegara Malaysia;
2. Lulus pemeriksaan kesihatan oleh doktor yg bertauliah, sihat  tubuh badan & bebas daripada sebarang penyakit kronik, lelah (asthma) atau penyakit berjangkit;
3. Bersetuju menerima Sekolah Berasrama Penuh yg ditawarkan & menerima aliran yg ditetapkan;
4. Bersetuju mematuhi sepenuhnya semua peraturan & arahan Sekolah Berasrama Penuh yg berkaitan.

Syarat Pemilihan Tingkatan Satu (1)

1. Murid mestilah warganegara Malaysia;
2. Murid Sekolah Kebangsaan;
3. Cemerlang akademik;
4. Aktif dlm kokurikulum.

Syarat Akademik Kemasukan Tingkatan 1

  1. Minimum 3A & 3B
  2. Sains, Matematik & Bahasa Melayu Wajib Dapat A
  3. Syarat 3A 3B ditetapkan untuk pelajar Semenanjung, Sabah, & Sarawak

Perubahan syarat itu dibuat berdasarkan pelaksanaan kurikulum & format peperiksaan baharu bagi Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2016. Kedudukan pemilihan & penetapan murid di SBP tak bergantung kpd pencapaian akademik semata-mata kerana kita jg akan mengambil kira skor merit akademik serta Pentaksiran Aktiviti Jasmani, Sukan & Kokurikulum (PAJSK). Malah, pentaksiran sekolah & pentaksiran psikometrik jg akan dijadikan sbg rujukan utama dlm saringan pemilihan murid ke SBP.

8cf media

Semakan Keputusan PT3 2016 Online & SMS -Gosip

17 November 2016 | 1:59 pm

Pelajar yg telah menduduki peperiksaan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) kini boleh mula membuat semakan keputusan. Semakan keputusan PT3 2016 boleh mula dilakukan pd 19 Disember 2016.

Semakan keputusan PT3 hanya boleh diketahii dgn mengunjungi sekolah masing-masing. Ini bermakna, keputusan PT3 melalui atas talian (online) & SMS tak tersedia.

[klik sini juka ingin menyemak keputusan UPR 2016 ]

semak keputusan PT3 2016 online

Semakan Keputusan PT3 2016 Online & SMS

Seperti yg diketahui, pihak kementerian tak menyediakan semakan keputusan PT3 melalui SMS & online.

Sehubungan dgn itu, para pelajar yg ingin mengetahui keputusan PT3, bolehlah terus berkunjung ke sekolah masing-masing untuk menyemak keputusan PT3 2016.

Semak Semula Kertas Jawapan PT3 2016

Jika terdapat pelajar yg kurang berpuas hati dgn keputusan PT3 & ingin membuat semakan semula, bolehlah hubungi sekolah masing-masing.

Selamat maju jaya diucapkan kpd semua pelajar PT3 2016. Semoga mendapat keputusan peperiksaan yg memuaskan.

8cf media

Senarai Ranking Sekolah Terbaik Keputusan UPSR 2016 Malaysia -Informasi

17 November 2016 | 5:08 am

Senarai kedudukan top ranking sekolah terbaik UPSR 2016 Malaysia & statistik. Tahniah diucapkan kpd calon UPSR yg telah mengambil keputusan yg telah diumumkan keluar pd 17 November 2016. Untuk info, format baharu UPSR mulai 2016 tak boleh dibandingkan dgn statistik UPSR tahun lalu. Ini berikutan UPSR 2016 menggunakan format baharu & lebih susah berbanding format UPSR terdahulu. UPSR pd tahun ini hanya mencatat 1.11 peratus sahaja capai semua gred A. Mengikut statistik, seramai 4,896 calon peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) seluruh Malaysia mencapai keputusan semua A bagi tahun 2016 dr jumlah keseluruhan 440,782 calon yg menduduki UPSR tahun ini.

upsr-lagi

Senarai Ranking Negeri Terbaik Keputusan UPSR 2016 Malaysia

  1. Selangor- 1025 Semua A
  2. Johor- 671 Semua A
  3. Pulau Pinang- 399 Semua A
  4. Perak- 363 Semua A
  5. Kelantan- 320 Semua A
  6. Kuala Lumpur- 308 Semua A
  7. Pahang- 296 Semua A
  8. Kedah- 280 Semua A
  9. Sarawak- 284 Semua A
  10. Terengganu- 271 Semua A
  11. Sabah- 187 Semua A
  12. Melaka- 159 Semua A
  13. Negeri Sembilan- 159 Semua A
  14. Perlis- 45 Semua A

Statistik Pencapaian Keputusan UPSR 2016 Malaysia

upsr-2016

Analisis Prestasi UPSR 2016 Mengikut Mata Pelajaran

upsr-2

Analisis Mata Pelajaran Matematik & Sains

upsr-3

Pencapaian Calon Bandar & Luar Bandar

upsr-4

Senarai Top Ranking Sekolah Terbaik UPSR 2016 Malaysia (Setiap Negeri)

Negeri Pahang

kuantan-pahang

Negeri Kelantan

johor

kelantan

Negeri Sabah

sabah-3

sabah-4

sabah-2

sabah

Negeri Perak

perak

Negeri Terangganu

terengganu

Negeri Pulau Pinang

pulau-pinang

Negeri Kedah

kedah

Negeri Perlis

perlis

Negeri Sarawak

sarawak

Negeri Johor

Daerah Kluang

kluang-johor

Nota: sdg dikemaskini dr masa kesemasa

8cf media

Semakan Keputusan UPSR 2016 Online & SMS -Gosip

13 November 2016 | 4:29 am

Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) 2016 telahpun berlalu. Kini murid-murid menunggu keputusan UPSR 2016 dikeluarkan & murid boleh terus membuat semakan keputusan UPSR 2016 online.

Pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telahpun mengeluarkan tarikh rasmi keputusan UPSR boleh mula disemak. Keputusan UPSR 2016 boleh mula disemak pd 17 November 2016.

Semakan Keputusan UPSR 2016 

Keputusan UPSR boleh disemak melalui kaedah sistem pesanan ringkas (SMS) & melalui atas talian (Online)

Semakan Melalui Online

Untuk semakan keputusan UPSR melalui SMS, boleh ikuti langkah berikut:

taip UPSR jarak Angka Giliran

& hantar ke 15888

Contoh: UPSR AZ1211221 

hantar ke 15888

semakan keputusan upsr 2016

Semoga artikel ringkas mengenai semakan keputusan UPSR ini dapat membantu anda untuk membuat semakan kelak. Selamat maju jaya kpd semua murid yg menyemak keputusan UPSR anda. Semoga mendapat keputusan seperti yg anda targetkan.

8cf media

Contoh Soalan Pegawai Tadbir & Diplomatik PTD November 2016 -Informasi

4 November 2016 | 3:37 am

Contoh soalan percuma Pegawai Tadbir & Diplomatik sesi November 2016 Gred M41. Sebelum tu, tahniah diucapkan kpd calon yg telah dipanggil untuk menduduki peperiksaan online PTD 2016 Gred M41 pd 23 November 2016 ini. Sejujurnya soalan PTD adalh sgt-sgt susah kerana kebanyakkan soalan adalh daripada buku pengajian am & wajib tahu isu-isu semasa yg terkini. Untuk info, soalan PTD 2016 terbahagi kpd 2 Seksyen iaitu Seksyen A (Pengetahuan Am) & Seksyen B (Penyelesaian Masalah). Berdasarkan statistik peperiksaan PTD terdahulu, daripada 100,000 jumlah calon hanya 600 sahaja yg layak dipanggil temuduga. Seksyen A sgt mudah siap anda boleh google lagi untuk dapatkan maklumat dihujung jari. Tapi ramai kantoi dibahagian B (penyelesaian masalah) melibatkan pengiraan matematik & soalan KBKK. Wajib guna kalkulator untuk bahagian B.

ptd-baharu-2016

Untuk info, tanpa Persediaan yg lengkap, boleh dikatakan sgt sukar untuk anda menjawab Soalan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir & Diplomatik PTD Gred M41 pd 23 November 2016 ini. Dikesempatan ini, pihak kami nak kongsi bagaimana anda akan menjalani peperiksaan online PTD 2016 nanti.

Pasti Ramai Teruja Dapat SMS Peperiksaan Pegawai Tadbir & Diplomatik PTD M41

Tahniah sekali lagi diucapkan kpd calon-calon PTD yg telah mendapat panggilan menjalani peperiksaan online Pegawai Tadbir Diplomatik 23 November 2016 ini. Apa yg perlu anda lakukan sekarang adalh membuat persiapan lengkap sebelum menghadapi peperiksaan online PTD. Perkongsian yg dikongsikan ini adalh berdasarkan pengalaman admin  yg telah menduduki peperiksaan online PTD buat dua kali berturut.

ptd-lagi

Pengenalan Gaji & Skop Pekerjaan PTD Gred M41

 gaji

Tips Persediaan Jawab Pegawai Tadbir & Diplomatik PDT 2016

Ini adalh pengalaman sebenar admin melvister.com, pihak kami telah menduduki peperiksaan online PTD sebanyak DUA Kali BERTURUT-TURUT. Sejujurnya, peperiksaan PTD ni anda tak boleh ambil remeh temeh sebab soalan bukan mudah. Nampak mudah tapi sgt SUSAH. Senang nak score bahagian A sebab anda hanya perlu pengetahuan am tentang politik & sejarah Malaysia mahupun wajib ambil tahu isu-isu terkini. Tapi pd bahagian B, soalan berasaskan matematik & kemahiran berfikir. Tiada ruang untuk anda tembak soalan ni. Anda wajib bertungkus lumus jawab bahagian B.

Cara Jawab Peperiksaan Online Pegawai Tadbir & Diplomatik Sesi November 2016

Untuk info, soalan peperiksaan online ini dijalankan secara ONLINE SAHAJA. Pastikan anda mempunyai Internet yg cukup laju & sebuah laptop untuk menjawab peperiksaan secara online. Awas, jangan guna telefon pintar untuk jawab soalan online PTD. Sebaiknya guna laptop atau komputer peribadi (PC). Memandangkan server peperiksaan online akan dibuka pd Jam 8.00 MALAM. Pastikan anda sudah berada depan Komputer pd seawal jam 7.45 malam.

Seksyen A: 60 Soalan ( 45 MINIT SAHAJA)

1. Sila jawab setiap soalan dlm 30 SAAT sahaja

2. Wajib tahu isu semasa & baca buku pengajian AM. Sejarah Malaysia ada jg tapi sedikit. Soalan seperti Dasar Kerajaan jg ditanya.

Seksyen B: 40 Soalan ( 45 MINIT SAHAJA)

1. Berbentuk pengiraan & Kemahiran Berfikir

2. Mean, Median & Mode (pengiraan matematik) paling banyak ditanya. Sila buat persediaan & ulang kaji semula. Banyak soalan matematik yg mudah sahaja (peringkat SPM). Tak perlu nak belajar Add Math

3. Soalan jenis IQ paling banyak ditanya. Ni merupakan killer kpd semua soalan.

4. Soalan kemahiran LOGIK & Interpretasi data jg banyak

Pengalaman Cara Jawab Soalan Online Pegawai Tadbir & Diplomatik 2016

1. Sila Standby depan komputer seawal jam 7.30 malam or 7.45 malam. Sebab start jam 8.00 dah mula peperiksaan online untuk Bahagian A. Sila gunakan link khas yg telah diberikan menerusi emel & SMS ketika anda buat semakan peperiksaan online SPA untuk PTD. Sila gunakan nombor ic sbg Username & Angka Giliran sbg password. Then, bermulalah debaran “Menunggu Persediaan Peperiksaan”

cara-jawab

2. Mula Menjawab soalan peperiksaan online PTD dgn tenang

Pernah tak korang menjalani peperiksaan komputer semasa nak dapatkan lesen memandu dulu?? Beginilah jg bentuk format exam PTD. Sila SKIP soalan susah & jawab soalan senang terlebih dulu. Sebab nak jimat masa, masa itu emas. Jangan risau, soalan yg skip tu boleh jawab kemudian. Sistem akan tandakan warna hijau jika soalan sudah dijawab. Untuk Seksyen A Pengetahuan Am, hanya 60 soalan SAHAJA. Sila jawab dlm tempoh 45 MINIT. Maknanya setiap soalan habiskan 30 SAAT SAHAJA. Last sekali kalau tak tahu, sila tembak & jangan biarkan KOSONG. Sebab bila MASA TAMAT, sistem Automatik Log OUT untuk seksyen A.

contoh

3. Seterusnya masuk Seksyen B (Daya Pengelesaian Masalah), anda diberikan rehat 10 Minit sebelum mula jawab Seksyen B. Jangan pergi kemana-mana, standby sahaja depan laptop. Masa diberikan adalh 45 minit untuk 40 soalan SAHAJA. Sila sediakan Kalkulator untuk pengiraan matematik mudah (peringkat SPM).

seksyen-b

4. Peperiksaan PTD Tamat. Jangan terlebih guna MASA ditetapkan. Sekali lagi, jika masa tamat, section B automatik ditutup. Jangan biarkan jawapan KOSONG yer..

Semoga berjaya !! Banyakkan pembacaan. Sekali lagi, peperiksaan PTD 2016 bukan mudah.

tamat

Contoh Soalan Pegawai Tabdir & Diplomatik PTD November 2016

Seksyen A: Pengetahuan Umum (AM)

1

23456

7

baru 8baru 9baru 10

 11

Seksyen B: Penyelesaian Masalah

 123

4

5678

8cf media

Tarikh Bila Keputusan UPSR 2016 Diumumkan Keluar -Informasi

2 November 2016 | 2:58 am

Tarikh bila keputusan result UPSR 2016 diumumkan keluar pd 17 November 2016. Menerusi kenyataan rasmi KPM, keputusan UPSR 2016 akan diumumkan keluar pd Khamis 17 November 2016. Debaran kian terasa buat calon yg telah menduduki UPSR kerana result Ujian Penilaian Sekolah Rendah akan diumumkan keluar pd 17 November nanti. Calon boleh datang ke sekolah masing-masing untuk mendapatkan transkrip keputusan UPSR 2016 bermula pd pukul 10.00 pagi. Selain itu calon jg boleh membuat semakan menerusi talian Sistem Pesanan Ringkas (SMS) seperti yg tertera dibawah.

upsr-2016

Tarikh Keputusan UPSR 2016 Diumumkan Keluar

Khamis 17 November 2016 Selepas Jam 10.00 Pagi

Semakan Keputusan UPSR 2016 Guna SMS

UPSR (Angka giliran) & sms ke 15888

Contoh: UPSR<jarak> HG5211212 ke 15888

Kronologi Tarikh Keputusan UPSR

  • Keputusan UPSR 2016: 17 November 2016
  • Keputusan UPSR 2015: 17 November 2015
  • Keputusan UPSR 2014: 26 November 2014
  • Keputusan UPSR 2013:14 November 2013
  • Keputusan UPSR 2012: 19 November 2012
  • Keputusan UPSR 2011: 17 November 2011
  • Keputusan UPSR 2010: 11 November 2010

8cf media